UYDU NEDİR ?
Herhangi bir bölgeden gönderilen sinyalleri,üzerinde bulunan elektronik devrelerden geçirerek,almis oldugu sinyali istenilen bölgelere degisik frekans bantlari araliginda gönderen ileri teknoloji ile hazirlanmis cihazlardir. Uydular yeryüzüne gönderdikleri sinyalleri degisen oranlardaki sinyal seviyeleri ile gönderirler ki bu anlatima uydularin ayak izi denir. Uydularin yeryüzüne gönderdikleri sinyaller dBW olarak ifade edilirler. Yeryüzüne gönderilen sinyal seviyeleri degistigi için yayini almak için kullanilan çanak anten çapi da degisecektir.
Uydular sadece televizyon ve radyo gibi iletisimlerinde kullanilmazlar.
Haberlesme Uydulari
Askeri Amaçli Uydular
Meteoroloji Uydulari
Arastirma ve Gözlem Uydulari vb.
Gibi isimler altinda kullanilmaktadirlar. Örneklerini verdigimiz uydularin içinde yalniz haberlesme uydulari olarak adlandirilan uydular, genel olarak ticari amaç ile uzaya gönderilirler. Kullanilan uydularin amaçlarina göre yeryüzüne olan uzakliklari ve çalisma prensipleride degismektedir.
YÖRÜNGE
Uydu yörüngeleri genel olarak dünyaya olan uzakliklarina kullanim amaçlarina ve yörünge düzlemlerine göre isim alirlar. Baska bir deyisle kullanilmasi düsünülen uydunun amacina yönelik olarak yörüngesi degisecektir. Dünyadaki bütün uydular ayni yörünge üzerinde durmazlar. Bunlara örnek verecek olursak Televizyon ve Radyo gibi amaçlara yönelik olan haberlesme uydulari "clarke belt" adi verilen ve yeryüzüne uzakligi yaklasik olarak 36.000 Km olan bir kusak üzerinde bulunurlar. Bu kusak jeosenkron (yeryüzü ile es zamanli) bir yörüngedir.
ENERJI KAYNAKLARI
Uydularin enerji kaynaklari günestir. Uydu üzerinde bulunan günes panelleri sayesinde enerji ihtiyaçlarini karsilayarak,enerji depolama islevini de yine üzerinde bulunan solar bataryalarda muhafaza ederler.
UZAYDA UYDUNUN DENGESI:
Yörüngede bulunan uydular yeryüzünün çekim kuvveti ile merkezkaç kuvvetinin esit oldugu bir ortamda sabit olarak durmaktadirlar. Ancak belirsiz salinimlar yinede meydana gelir. Bu salinimlarin önüne geçebilmek için uydu üzerinde bulunan iki adet denge roketi devreye girer ve uydunun yörünge üzerinde tam olarak sabit kalmasini saglarlar.
UYDUNUN ÖMRÜ
Yaklasik olarak bir uydunun ömrü 12-15 yil kadardir. Aksi bir durum ortaya çikmadigi sürece bir uydunun ömrü üzerindeki denge roketlerinin yakiti ile direkt olarak ilgilidir. Baska bir anlatimla uyduyu dengede tutmaya yarayan roketlerin yakiti bittiginde uydu ömrünü tamamlamis olur.