SENNERDESİN FORUM
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

SENNERDESİN FORUM

Site Kurucusu : MURAT VURAL
 
AnasayfaAramaLatest imagesKayıt OlGiriş yap

 

 Ağır Metal Mantarları

Aşağa gitmek 
YazarMesaj
admin
Admin
Admin
admin


Erkek
Mesaj Sayısı : 1279
Yaş : 46
Nerden : TÜRKİYE
Kayıt tarihi : 01/10/08

Ağır Metal Mantarları Empty
MesajKonu: Ağır Metal Mantarları   Ağır Metal Mantarları Icon_minitimePerş. Ocak 22 2009, 17:19

New Scientist'den Ahmet Pınar
Bitkiler hareket kabiliyetine sahip değildirler. Buna karşılık, besinlerini temin edebilmeleri ve zararlılardan korunmaları için onlara hususi mekanizmalar lütfedil m iştir. Atmosferden azot fikse eden azotobakter türünün baklagillerle, yine farklı bir bakteri türünün çeltik bitkisiyle ortak yaşaması, mikroorganizmaların organik maddeleri parçalayarak bitkilerce kullanılabilecek besinler haline dönüştürmeleri bu hususdaki tipik misallerdendir.
En az bunlar kadar enteresan bir diğer hâdise de, bazı mantarların, bitkileri zehirli maddelere karşı korumasıdır. Birbirlerinin yapısını, ihtiyacını, fayda ve zararlarını bilemedikleri halde, bitkiler âleminde karşılıklı olarak cereyan eden bu yardımlaşma münasebeti, bunların tabii ki tek bir ilim, kudret ve idare çatısı altında sevk edildiklerini göstermektedir.
Yakın zamanda araştırmacılar, zararlı olarak bilinen bazı mantar türlerinin, ağır metallerin oluşturduğu toksik (zehir) konsantrasyonuna karşı bitkileri koruma vazifesi gördüğünü tesbit ettiler. Bunlar, çam ve huş ağaçlarının gelişip büyümesine yardım eden ve yaygın olarak bulunan "Mycorrhizal mantar" türüne aitti.
Yapılan araştırmada, bakır ve çinko konsantrasyonu yüksek toprakda yetişen mantarlarla, bu elementlerce fakir olan bölgede bulunan mantarlar alınarak, bu iki metalin konsantre edildiği bir vasatta gelişmeye bırakıldılar. Neticede, kirlenmemiş topraktan alınan mantarların bu yüksek metal konsantrasyonuna dayanamadığı, diğerlerinin ise zarar görmeden büyüdükleri belirlendi.
Metalce zengin bölgelerde, bunlara karşı ağacı bir zırh gibi koruyan Mycorrhiza mantarları, ağacın köklerinin etrafında, kılcal kök hücrelerinin içine girmeden bir kılıf meydana getirmektedirler. Dolayısıyla, ağacın alacağı minerallerin çoğu, mantar dokularının içinden geçmek zorundadır. Araştırmacılar, normal topraklardaki Mycorrhiza örtüsünün, çinko ve bakır gibi ağaç için gerekli mikrobesin elementlerinin uygun miktarda alınmasını temin ettiğini biliyorlardı. Bu sebeple mantarların, ağaçların kirlenmiş topraklardan aldıkları çinko ve bakır miktarını arttıracağından endişe edilmişse de, tarla çalışmaları neticesinde, mantar örtülerinin, dokularında yüksek konsantrasyonda ağır metal biriktirerek, bir filtre gibi davrandığı müşahade edilmiştir.

Sızıntı Dergisi Aralık 1989 sayısından alınmıştır
Sayfa başına dön Aşağa gitmek
http://sennerdesin.yetkinforum.com
 
Ağır Metal Mantarları
Sayfa başına dön 
1 sayfadaki 1 sayfası

Bu forumun müsaadesi var:Bu forumdaki mesajlara cevap veremezsiniz
SENNERDESİN FORUM :: ....:::: ÖĞRENCİLERE ÖZEL BİLGİ BANKASI ::::.... :: LİSE BİLGİLERİ-
Buraya geçin: